William Yang

Yoga - Meditatie - Qigong

over mezelf

William Yang

In mijn jonge jaren studeerde ik theologie en menswetenschappen. Later nog eens interreligieuze spiritualiteitsstudies. Maar het meest leerde ik in mijn opleiding tot ziekenverzorgende, waar ik na mijn doctoraal theologie mee begon. In plaats van een dr. titel te behalen door een proefschrift te schrijven koos ik ervoor om ‘broeder’ te worden aan de basis in onze gezondheidszorg. Broeder zijn is nog steeds mijn basis in mijn werk als therapeut op het Taborhuis, maar ook als yoga- en meditatieleraar.

Met een Chinese vader en een Nederlandse moeder lag de start van mijn leven op het kruispunt van twee culturen, midden tussen Oost en West in het hartje van Amsterdam. De verbinding van tegenstellingen is een leidend motief in mijn leven geworden. Niet alleen die van Oost en West, maar ook die van de weg naar binnen en die naar buiten – van spiritualiteit en maatschappelijke betrokkenheid. In de cursussen die ik geef ligt het accent op de weg naar binnen. De weg naar buiten ligt in het initiatief dat ik ooit nam om een Taborhuis op te zetten en in mijn werk voor kinderen en ouderen binnen de Tibetaanse vluchtelingen-gemeenschap in India.

Veel heb ik te danken aan mijn leermeesters. De eerste was Robert van Heeckeren, die in de zestiger jaren een van de eerste yogaleraren in Nederland was. Hij legde heel sterk de verbinding tussen yoga-meditatie en een intensieve maatschappelijke betrokkenheid. Het motto dat hij in een boek schreef dat hij mij ooit gaf was: “Mens zijn is strijder zijn”. Hij bracht mij in contact met Ilse Middendorf, die in die tijd de bekendste ademtherapeute in Duitsland was. Zij leerde mij veel over de diepte-psychologische lagen die bewust kunnen worden wanneer de adem op een geheel natuurlijke wijze zijn eigen vorm en diepte vindt. Bij haar leerde ik hoe ook een ‘les’ op een natuurlijke manier steeds opnieuw een eigen, unieke vorm en kracht krijgt. Via een van haar leerlingen ontstond het contact met Hetty Draaijer die een beslissende, spirituele verdieping opende in mij als persoon, maar ook in mijn werk als yoga- en meditatieleraar.

Vooral Robert van Heeckeren en Hetty Draaijer hebben mij gedurende tientallen jaren van mijn leven gevolgd, gesteund en geinspireerd als begeleiders op mijn levensweg en als vriend(in). Nog steeds put ik inspiratie uit wat ik van hen heb geleerd en integreer ik het geleerde weer tot mijn eigen en heel persoonlijke vorm.

De laatste jaren verken ik de diepe verbondenheid tussen Boeddhisme en Christendom: de ‘Verlichting’ van de Christus op de berg Tabor en die van de Boeddha onder de boom in Bodhgaya. Dit is een onuitputtelijk thema voor de jaren in mijn leven die mij nog resten.
Graag deel ik mijn ontdekkingstocht met u.